top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJac&Jordi

Action Heroes #17

Ervaringsdeskundigen

We zitten even in de terugkijk-fase. We kunnen terugkijken op wagonladingen aan leuke momenten en ervaringen, maar da’s voor een andere keer. Nu eerst het ruigere deel. Wanneer wij terugblikken op ons zakelijk verleden, dan zien wij veel verdriet in combinatie met geld. Geld is een enorme angstgegner. Iedereen wil het, en iedereen is bang om het kwijt te raken. Het idee alleen al daaraan drijft mensen tot wanhoop. Alles blokkeert, je neemt de verkeerde beslissingen, doet de verkeerde dingen en alles gaat de mist in. En gaat het zakelijke deel uiteindelijk toch nog goed, dan ben je waarschijnlijk zo gestrest dat niets meer leuk lijkt. En waarom? Het kan anders. En wij kunnen dat met enige autoriteit zeggen, want wij zijn ervaringsdeskundigen!


Billen Bloot

Natuurlijk hebben wij ook menig keer met klotsende oksels naar onze bankrekening gekeken en werden we daar niet heel erg blij, positief, gezellig of liefdevol van. Maar nu een heel aantal bedrijven verder met net zoveel financiële zeperds kunnen we zeggen dat een dergelijke instelling FOUT is. Nee, niet tegenspreken, wij zijn hier de deskundigen. En we zitten midden in de examenperiode van onze laatste Fuck-Up-Major, dus even luisteren, ok?! Er komt inderdaad veel op je af wanneer de dingen uit de bocht vliegen, maar alles-is-op-los-baar. Het geheim? Wees open, en ga met je billen bloot. Je zult versteld staan van het effect. Check wel even of er geen minderjarigen in de buurt zijn.

Butterfly

Ben je bang om klappen te krijgen, ga dan niet de ring in. Sta je al in de ring, leer dan heel snel heel goed te bewegen. “Flow like a butterfly”, toch? En zet je angst opzij. Eénmaal in de ring gaan er klappen vallen. Dat is een feit. Zet je angst -om iets te verliezen- opzij, want wat heb je nou echt te verliezen?! Ga niet 12 ronden lang lopen hangen en Laat Los! Wij waren ook ooit angstig. Alleen hebben wij het geluk gehad dat we zo ongeveer zijn opgegroeid in de ring. Dan wordt het incasseren een stuk makkelijker. Wanneer je dat achter de rug hebt, dan is ons advies om te stoppen met boksen, en iets te proberen waar je minder hoofdpijn van krijgt.


Wie Schrijft

Zit je in de hoek waar de klappen vallen maar is geld nog steeds je primaire doel, dan is ons advies; “Stel je doel bij”. Let it go. En schaam je niet. Zie ondernemen als topsport (dat is het namelijk). Natuurlijk is een nederlaag balen, maar hoeveel topsporters zie je na een verloren wedstrijd de bal in het doel trappen en juichend wegrennen omdat ze denken dat ze alsnog gewonnen hebben? Nou dan. Pak je verlies, en doe er wat mee. Niet elke vergelijking gaat op natuurlijk, maar wat we bedoelen te zeggen is dat je jezelf snel bij elkaar moet rapen en iets moet ondernemen (!). Wij hebben misschien niet alles goed gedaan, maar we hebben nooit opgegeven. Toen we na ons vorige faillissement iets van € 30.000,- moesten betalen aan de belastingdienst, hebben we tweeëneenhalf jaar gecorrespondeerd met die zelfde belastingdienst. Misschien wel honderd brieven en formulieren hebben we opgestuurd. Uiteindelijk werd 80% kwijtgescholden. Wie schrijft die blijft!

Actie!

Ok, het geheim is dus simpel. Je moet in actie komen én blijven. Vertel zoveel mogelijk mensen over je probleem (advies is bijna altijd gratis), zoek hulp. Schrijf iedereen aan die geld van je krijgt. Maar doe dat direct en niet wanneer de deurwaarder op de stoep staat. Bijna iedere crediteur wil helpen en meedenken, maar betrek ze er wel direct bij. Neem een baan erbij. Elke euro is er één. Niemand is te groot voor een bijbaan hoor. Wij staan nu letterlijk dagelijks in een pizzafabriek te werken terwijl we onze zaak -nog- open is. De tering naar de nering, weet je nog? Zit je in de shit, word dan net als wij een Action Hero! Doe een strak pakje aan, knoop een cape om en stijg op. Ooit Superman met een pak geld onder z’n arm rond zien zweven? Heeft ‘ie niet nodig. Wij vliegen al!

PS: Wij proberen natuurlijk middels een luchtig verhaal een boodschap over te brengen, maar we weten als geen ander dat wanneer je in de financiële shit zit het heel erg benauwd kan worden. Zit je zelf in zo’n situatie, of ken je iemand die er in zit? Je mag ons altijd benaderen voor overleg of advies. Even sparren kan heel erg helpen.

3 Dagen Voor D-Day

Wat er woensdag ook gebeurt, onze blik staat al op vooruit!

Jac&Jordi

163 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page