top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJac&Jordi

Messi, Suarez En Mijn Opa. Deel 1 #58

Illuster Rijtje

Deze post schrijf ik, Jordi, want het gaat over mijn opa. Het idee komt van Jac, en het is hoe langer ik er over nadenk een steeds genialer idee! Waar gaat het over? Het verhaal start bij mijn opa, Juan Ramon. Ik ben half Catalaans -Catalaans, niet Spaans. Mijn opa, en mijn vader en de rest van de familie, God hebbe hun ziel, waren uitermate fanatiek Catalaans- en ik ben opgegroeid met de erfenis van mijn opa. Hij was namelijk, in zijn tijd, een beroemde spits van FC Barcelona. Dat is op zich een prestatie, maar na zijn actieve carrière was hij ook één van de genodigde oud spelers die het huidige Camp Nou mochten openen door een lint op de middenstip door te knippen. Hij was er bij. Mijn familie, en mijn vader voorop, prezen hem altijd de hemel in. Over de doden niets dan goeds. En al helemaal wanneer ze in het eerste van Barça hebben gespeeld. Kortom, en mythische persoon in de familie Ramon. Helaas heb ik hem nooit ontmoet. Hij overleed kort voordat ik geboren werd. Misschien maakte dat de mythe alleen maar groter, omdat ik hem alleen ken van foto's rennend over het veld in volle stadions en van alle krantenknipsels die mijn oma bewaarde. En juist dat maakt het volgende extra interessant. Naast het feit dat hij een beroemde en succesvolle spits was van één van de meest tot de verbeelding sprekende voetbal clubs ter wereld, heeft hij iets gepresteerd wat maar héél weinig spelers hebben gepresteerd. Zelfs Cruijff, Ronaldo en Ronaldinho niet, om er maar een paar te noemen. Mijn opa was namelijk één van de veertien (14! Johan drukt nog steeds overal z'n stempel op!) spelers die ooit een hattrick heeft gescoord in El Classico! En het gekke is dat, totdat mijn broer dit een paar maanden geleden achterhaalde, mijn familie dat nooit heeft verteld. Alsof ze het niet wisten! Hoe kon dit huzarenstukje al die tijd onopgemerkt zijn gebleven? Leed mijn oma aan geheugenverlies? Vast! Was mijn vader te jong om het zich te herinneren? Mogelijk. Maar kom op zeg, dit is een prestatie die je als familie collectief in het geheugen moet hebben staan, toch?! Het erge is dat ik mijn opa nooit heb kunnen vragen hoe het is om tot dat extreme eliteclubje te behoren van supersterren die drie keer gescoord heeft in de meest beladen voetbalwedstrijd ter wereld. Ik moet antwoorden hebben!


Ik bij de foto van mijn opa in het Barça Museum in Camp Nou in 2008. Vandaar de nog niet zo grijze baard!


Vragen En Antwoorden

Jac had een geniaal idee. We gaan via FC Barcelona proberen in contact te komen met Messi en Suarez als leden van de Hattrick-Classico-Club. Ik wil volgend jaar voordat we de Camino De Santiago gaan doen naar Barcelona om Messi en Suarez te interviewen. Ik wil ze vragen hoe het voelt om ooit drie keer in één wedstrijd te scoren in El Classico. Dat zijn ze me verplicht, omdat mijn opa ze voorging, en ik het nooit heb kunnen vragen. Noblesse Oblige, toch?! Vergezocht? Mhh, misschien, maar hoe verder je zoekt, hoe meer je vindt denk ik dan maar. Het lijkt me een kick om deze twee supersterren voor de camera te krijgen, én ze dan te vragen wat ik mijn opa nooit heb kunnen vragen. Misschien kopen ze daarna wel een ijsje voor me!


Maar Hoe Dan?

Ik ga Barça en de respectievelijke managements van Messi en Suarez benaderen of ze er oren naar hebben. Maar ondertussen sta ik ook compleet open voor iedereen die via-via Ronald Koeman, Patrick Kluivert, Louis Van Gaal (misschien niet dé beste ingang bij Barça...) of zelfs Jordi Cruijff (Jaha, zijn pa niet. Mijn opa wel!) kent. Elke ingang is er eentje. Onze tocht van volgend jaar is er ook één van dromen, inspiraties en verlegde grenzen, dus waarom niet?! Hoe leuk zou het zijn om deze mannen, die na afgelopen week ook maar gewone mensen blijken te zijn!!, kan vragen wat elk jochie aan z'n opa zou willen vragen; : Hé opa, hoe cool was het om Real Madrid drie keer te laten vissen?? Wordt zeker vervolgd! Ik kijk er naar uit! Dit wordt een Classico!


Jac&Jordi

333 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page